Pavel Brăila

Pavel Braila (n. 1971) trăiește și lucrează la Chișinău și Berlin.

DESPRE

De la mijlocul anilor ’90, artistul a luat parte la numeroase expoziții internaționale și festivaluri de film cu filme, videouri, instalații, fotografii și perfomance-uri. În 2002, filmul său „Shoes for Europe” a fost arătat la Documenta11 în Kassel. În 2003 a fost selectat de Phaidon pe lista celor 100 cei mai buni artiști din lume (Cream 3). În 2004 Brăila a inițiat în Moldova proiectul unic „Alte Arte” – o revistă TV despre artă contemporană, care a fost produsă de artiști și difuzată la Televiziunea Moldovenească Națională.
În 2007, ca artist în rezidență la DAAD Berliner Künstlerprogramm,

Pavel Brăila și-a prezentat instalația monumentală „Dealul Baronilor” la Neue Nationalgalerie. Pe durata unei luni, timp de 24h, cele șase canale video ale sale au profitat de avantajul transparenței arthitecturii lui Mies van der Rohe's și și-a făcut astfel lucrările accesibile auditiv vizitatorilor din afara clădirii. Filmul său „ Definitively Unfinished” a fost premiat în 2009 la Oberhausen International Film Festival.
În 2011, Brăila a prezentat „Chișinău – city difficult to pronounce”, un video din patru părți pe care l-a creat pentru expoziția de la Galeria Art Point (Viena) și care are ca subiect viața în Chișinău pe durata unui an întreg și oferă impresii despre capitala Moldovei în toate cele patru anotimpuri. În 2013, lucrarea sa „Ink, Ribbon, Fingerprints” a primit premiul CELESTE pentru cel mai bun video.
În 2014, o serie de performance-uri de Brăila („Another Noon”, „Cold Painting” etc.) au fost prezentate la Public Program, Manifesta 10, în St. Petersburg.
În filmul „The Hottest Summer in The Winter Palace” (2015) Brăila spune povestea lui Kasper Koning și echipa lui la Manifesta 10, St. Petersburg. Tot în 2015, conceptul său a fost selectat să reprezinte pavilionul Republicii Moldova la World Expo în Milan pentru care a fost nominalizat pentru Cea mai bună arhitectură publică la Ida-Tops Award.
Pavel Brăila expune în present la Documenta 14, la Atena și Kassel.
Brăila a expus în expoziții solo în locuri ca Yvon Lambert, Paris, Neue Nationalgalerie, Galerie im Taxispalais, MIT List Visual Arts Center, Transit București, Eastwards Prospectus, etc
Lucrările sale au fost incluse în numeroase expoziții de grup, inclusive la Boijmans Museum, TATE, The Renaissance Society la Chicago, Kölnischer Kunstverein; Palazzo delle Stelline; MUMOK; Moderna Museet, Stedelijk Museum Schiedam etc.


Next
Vlad Nancă