O situație imposibil de miraculoasă


Mona Vătămanu și Florin Tudor, 2017


Aceasta este o propunere de a re-converti Catedrala Mântuirii Neamului în spital. Partea de jos a machetei e o reprezentare la scară a clădirii catedralei, iar partea de sus imaginează o configurație de tip pavilion, a unui viitor spital. Artiștii au colaborat la acest proiect cu arhitecții Kaliopi Dimou și Sorin Istudor.
Mona Vatamanu și Florin Tudor sunt cunoscuți pentru munca lor artistică de interpretare critică a arhitecturii și a urbanismului socialist și post-socialist. În cazul acestei lucrări, intenția a de a oferi o altă privire asupra imobilului Catedralei Mântuirii Neamului, a cărei construcție costă astăzi în jur de 200 de milioane de euro, din bani publici.

Construită în a doua cea mai săracă țară din Europa, în care sistemul educațional și cel medical suferă din cauza finanțării deficitare, Catedrala Mântuirii Neamului pare astăzi un gest megaloman și lipsit de compasiune pentru cetățenii țării, prin care Biserica Ortodoxă Română arată că e mai interesată de auto-reprezentare, decât de bunăstarea oamenilor pe care spune că îi ocrotește și îi reprezintă.


Next
Sindicatul