Banner


Dan Acostioaei, 2015


Lucrarea lui Dan Acostioaei suprapune două imagini foarte cunoscute celor care locuiesc în România. Pe de-o parte, cravata de pionier din vremea comunismului, pe de alta icoana lui Isus Hristos, un simbol creștin ortodox.

Viața politică și cea religioasă se suprapun aici, cu scopul de a comenta situația incredibilă în care se află, la nivel simbolic, Catedrala Mântuirii Neamului. Aceasta are ambiția de a depăși în înălțime Casa Poporului, dar, pe de altă parte, prin acest gest, validează atât arhitectura totalitară, cât și face vizibilă și legătura problematică, istorică, de lungă durată, dintre statul Român și Biserica Ortodoxă.

Figura lui Isus e încruntată și pe bună dreptate, pentru că legătura dintre biserică și puterea lumească nu trimite la ideea de spiritualitate. Pe de altă parte, mariajul dintre religie și politică restrânge drastic spațiul public, dar și libertățile pe care el ar trebui să le facă posibile. Asta se vede din exemplul Coaliției pentru Familie, o mișcare politică și religioasă care amenință drepturile cetățenești, tot așa cum catedrala consumă fondurile publice pentru propriile ambiții megalomane, fără nici un fel de interes pentru bunăstarea cetățenilor.


Next
Muraturi